Bicicletele montane sunt un mod distractiv de a face mișcare și de a vă conecta cu natura. În comparație cu bicicletele de drum, acestea au următoarele caracteristici:

anvelope mai grase cu bandă de rulare robustă pentru stabilitate și durabilitate pe terenul off-road
o poziție mai verticală de ciclism care vă permite să vă bucurați de vedere
sistemele de suspensie de pe unele biciclete absorb șocul pentru o călătorie mai confortabilă
Există multe modalități de a vă bucura de ciclism montan și nici nu trebuie să fiți la munte. Traseele variază de la plimbări plăcute pe drumuri largi și curgătoare, până la provocări cu adrenalină ridicată pe singletrack tehnic.

În acest articol, vă vom spune noțiunile de bază despre ce să vă așteptați înainte de prima dvs. plimbare, inclusiv o prezentare generală a diferitelor tipuri de teren de mountain bike, stilurile de ciclism montan și elementele de bază pentru a vă pregăti pentru un timp distractiv pe trasee.

Tipuri de teren pentru mountain bike

Deși ați putea începe pe trasee relativ netede și plate, abilitatea dvs. de a naviga în jurul – sau peste – obstacole se va dezvolta pe măsură ce câștigați experiență și devine parte a distracției sportului. Traseele specifice mountain bike-ului sunt de obicei marcate de nivelul de calificare (începător, intermediar, expert și expert dublu) și sunt menținute.

Singletrack, cel mai obișnuit tip de traseu, are o lățime care variază de la puțin mai lată decât umerii tăi până la o pistă suficient de largă pentru a trece două biciclete. Multe trasee singletrack sunt deschise călătoriei într-un singur sens și se învârt prin cel mai bun teren pe care îl oferă peisajul.

Trasee Doubletrack

Traseele Doubletrack sunt, în mod normal, dublei lățimii (sau mai mult) a unei trasee tipice singletrack, cu suficient spațiu pentru ca două biciclete să circule unul lângă altul. Adesea potecile cu dublă cale urmează drumuri forestiere abandonate, drumuri de pompieri sau drumuri electrice, unde anvelopele vehiculelor au creat două căi unice. Traseele Doubletrack sunt de obicei mai slabe decât singletrack și tind să aibă caracteristici mai puțin tehnice.

bicicleta de munte

Parcurile de teren pentru ciclism montan apar peste tot, de la piste de sărituri și pompare sub pasajele urbane până la trasee deservite de lifturi în stațiunile de schi. Așteptați-vă la caracteristici cum ar fi poduri ridicate, jumătăți de țeavă, sărituri de diferite dimensiuni, berme, colțuri îndoite și schimbări de păr coborâte.

Stiluri de ciclism montan

Mulți producători de biciclete își clasifică bicicletele pe baza următoarelor stiluri de ciclism montan pentru a vă ajuta să decideți ce tip de bicicletă este potrivită pentru dvs.

Trail: Acesta este, fără îndoială, cel mai comun stil de ciclism montan, deoarece categoria nu este bazată pe niciun tip specific de curse. Dacă sunteți interesat să vă întâlniți cu prietenii la traseul local și să călătoriți într-un amestec de urcări și coborâri, atunci acesta este stilul dvs. Bicicletele din această categorie pun un accent egal pe distracție, eficiență și greutate generală sensibilă.

Cross-country: Acest stil de călărie implică de obicei călătoria rapidă, cu accent pe abilitățile de alpinism. Distanțele variază de la doar câțiva kilometri până la 25-plus, iar bicicletele tind să se concentreze pe greutate redusă și eficiență. Aceste biciclete pot fi grozave dacă vă gândiți să deveniți competitiv sau doriți o plimbare cu viteză mai mare pentru traseele dvs. locale.

All-mountain / enduro: Gândiți-vă la călăria all-mountain / enduro ca pe o pistă pe steroizi, cu urcări mai mari de arsură a picioarelor, coborâri mai lungi cu articulațiile albe și caracteristici mai tehnice – atât artificiale, cât și naturale. Bicicletele pentru călărie montană / enduro sunt concepute pentru a funcționa bine pe coborâri abrupte, fiind în același timp ușoare și agile pentru a pedala în sus.

Termenul de enduro provine din lumea cursei și descrie o competiție care a cronometrat etape de coborâre și etape de crestere neremunerate. Câștigătorul este cel care are cel mai rapid timp combinat la coborâre. Călărie de enduro a devenit foarte populară, iar termenul este acum adesea folosit în mod interschimbabil cu all-mountain, indiferent dacă faceți curse sau nu.